Givskud Zoo bygger en ny toppmodern pingvinanläggning på 5 000 kvadratmeter med maskinstyrning från Makin A/S.

Några av de mest populära och intressanta djuren att besöka på zoo är pingvinerna. Människor antropomorfiserar definitivt denna art på grund av hur de ser ut och beter sig: vi tenderar att jämföra dem med små människor som vandrar omkring i smoking.

Idag har de flesta zoo kommit långt när det gäller att skapa zoo-enclosures som ger en hälsosam och stressfri miljö för djuren, och Givskud Zoo i Danmark är en modern zoo som är stolt över att erbjuda omgivningar som är så nära djurens naturliga livsmiljö som möjligt.

Skapa en hälsosam och engagerande miljö med maskinstyrning

Byggföretaget Præstevejens Jord og Vandhuller A/S ägs av Niels Worm och hans son. De har använt maskinstyrning på sina grävmaskiner sedan 2007 och har i mer än tre år arbetat med Makin’ 3D. Företaget har arbetat med flera projekt i Givskud Zoo och arbetar för närvarande med att bygga det nya 5 000 kvadratmeter stora pingvinanläggningen.

Projektfilen är bara en pdf-fil

Niels Worm visar pdf-projektfilen

Vid projektstart fick Niels modellen i form av en pdf-fil skapad av Givskud Zoos direktör Richard Østerballe. Richard lägger mycket möda på att designa rymliga anläggningar som är optimala för djuren samtidigt som de ger besökarna en bra upplevelse med sikte på att utbilda allmänheten om djuren. Det har skett flera ändringar i designen.

Den nya anläggningen inkluderar 80 cm och 140 cm djupa pooler, och även en stor vågmaskin. Alla jordarbeten, inklusive rörledningar, har utförts med Makin’s 3D-maskinstyrning.

Stigar runt den nya pingvinanläggningen.

Niels arbetar med att skapa stigar runt den nya pingvinanläggningen.

Designen är förberedd med gångstigar så att besökarna kan studera pingvinerna från en bro över poolen. Projektet läses in i maskinstyrningslösningen, och Niels kan enkelt välja exempelvis stigen i projektet, göra den aktiv genom att trycka direkt på skärmen. All relevant information, som namn, höjder och sidoreferenser, finns tillgänglig på skärmen. Det är sedan enkelt att schakta stigen guidad av modellen på panelen.

Maskinstyrning inne i grävmaskinen

Niels gör stigen aktiv på skärmen och kan omedelbart börja arbeta guidad av maskinstyrningslösningen.

Förbereda filer för maskinstyrning

Flemming Pedersen har många års erfarenhet av att förbereda 3D-designmodeller för maskinstyrningssystem, och han har förberett designmodellen för det nya pingvinområdet.

”Jag fick modellen som en enkel pdf-fil och konverterade den till en png- eller jpg-fil. Sedan placerade jag den i mitt AutoCAD-ritningsprogram och ritade helt enkelt över ritningen och förberedde designmodellen för Makin’ 3D-maskinstyrningssystemet,”förklarar Flemming.

”Jag ser till att namnge, färglägga och strukturera filerna på ett sätt som är meningsfullt för en maskinförare.”

För att lokalisera projektet bad Flemming helt enkelt Niels att mäta loggpunkter med hjälp av grävmaskinens skopa.

Alla datautbyten, t.ex. uppmätta punkter för lokalisering, överföring av designmodeller och reviderade designmodeller, gjordes via Makin’ Cloud som är en integrerad del av alla Makin-lösningar.

Det sparar tid och pengar eftersom jag inte behöver vänta på att en lantmätare ska köra ut till mig med uppdaterade filer”, säger Niels.

Det nya moderna hägnet är klart för pingvinerna att flytta in i runt jul

Niels Worm framför sin grävmaskin

Niels förklarar fördelarna med Makin’ 3D maskinstyrning.

 

Författare och fotograf: Karina Lykke Lumholt