Givskud Zoo bouwt een nieuw pinguïnverblijf van 5.000 vierkante meter met behulp van machinebesturing van Makin A/S.

Een van de meest populaire en interessante dieren om te bezoeken in de dierentuin zijn de pinguïns. Mensen vermenselijken deze soort zeker vanwege hun uiterlijk en gedrag: we neigen ertoe ze te vergelijken met kleine mensen die rondwaggelen in smoking.

Tegenwoordig hebben de meeste dierentuinen een lange weg afgelegd in het creëren van dierentuinverblijfontwerpen die een gezonde, stressvrije omgeving bieden voor de dieren, en Givskud Zoo in Denemarken is een moderne dierentuin die trots is op het bieden van omgevingen die zo dicht mogelijk bij het natuurlijke habitat van de dieren liggen.

Het bouwen van een gezonde en boeiende omgeving met machinebesturing

Het bouwbedrijf Præstevejens Jord og Vandhuller A/S is eigendom van Niels Worm en zijn zoon. Ze gebruiken machinebesturing op hun graafmachines sinds 2007 en werken al meer dan drie jaar met Makin’ 3D. Het bedrijf heeft aan verschillende projecten in Givskud Zoo gewerkt en werkt momenteel aan de bouw van het nieuwe 5.000 vierkante meter grote pinguïnverblijf.

Het projectbestand is gewoon een PDF-bestand.

Niels Worm toont het pdf-projectbestand

Bij aanvang van het project ontving Niels het model in de vorm van een pdf-bestand dat is gemaakt door de directeur van Givskud Zoo, Richard Østerballe. Richard steekt veel moeite in het ontwerpen van ruime verblijven die zo optimaal mogelijk zijn voor de dieren en tegelijkertijd de bezoekers een goede ervaring bieden met het oog op het educatief informeren van het grote publiek over de dieren. Er zijn verschillende wijzigingen geweest in het ontwerp.

Het nieuwe verblijf omvat 80 cm en 140 cm diepe zwembaden, en zelfs een grote golfmachine. Alle grondwerken inclusief leidingwerk zijn uitgevoerd met behulp van Makin’ 3D machinebesturing.

Paden rond het nieuwe pinguïnverblijf. Niels werkt aan het creëren van paden rond het nieuwe pinguïnverblijf.

Niels werkt aan het creëren van paden rondom het nieuwe pinguïnverblijf.

Het ontwerp is voorbereid met wandelpaden zodat de bezoekers de pinguïns vanaf een brug over het zwembad kunnen bestuderen. Het project wordt ingelezen in de machinebesturingsoplossing en Niels kan eenvoudig bijvoorbeeld het pad in het project selecteren, het actief maken door direct op het scherm te tikken. Alle relevante informatie zoals namen, hoogtes en zijreferenties zijn beschikbaar op het scherm. Het is dan eenvoudig om het pad uit te graven, geleid door het model op het paneel.

Machinebesturing binnen in de graafmachine

Niels maakt het pad actief op het scherm en kan meteen aan de slag onder begeleiding van de machinebesturingsoplossing.

Bestanden voor machinebesturing voorbereiden

Flemming Pedersen heeft vele jaren ervaring in het voorbereiden van 3D-ontwerpmodellen voor machinebesturingssystemen, en hij heeft het ontwerpmodel voor het nieuwe pinguïnverblijf voorbereid.

“Ik ontving het model als een eenvoudig pdf-bestand en heb het omgezet naar een png- of jpg-bestand. Ik plaatste het vervolgens in mijn AutoCAD-tekenprogramma en heb eenvoudig over de tekening getraceerd en het ontwerpmodel voor het Makin’ 3D machinebesturingssysteem voorbereid,” legt Flemming uit.

“Ik zorg ervoor dat ik de bestanden benoem, kleur en structureer op een manier die logisch is voor een machineoperator.”

Om het project te lokaliseren, vroeg Flemming eenvoudig aan Niels om logpunten te meten met behulp van de graafmachine.

Alle gegevensuitwisselingen zoals gemeten punten voor lokaliseren, ontwerpmodeloverdracht en herziene ontwerpmodellen zijn gemaakt via de Makin’ Cloud-oplossing, die een integraal onderdeel is van alle Makin’-oplossingen.

“Dit bespaart me tijd en kosten omdat ik niet hoef te wachten op een landmeter die bijgewerkte bestanden naar me toe rijdt,” zegt Niels.

Het nieuwe moderne verblijf is klaar voor de pinguïns om rond Kerstmis in te trekken

Niels Worm voor zijn graafmachine

Niels legt de voordelen uit van Makin’ 3D machinebesturing.”

 

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt