Givskud Zoo bygger et nyt 5.000 kvadratmeter stort og topmoderne pingvinanlæg med maskinstyring fra Makin A/S.

Nogle af de mest populære og interessante dyr at besøge i zoologisk have er pingvinerne. Folk antropomorfiserer helt sikkert denne art på grund af den måde, de ser ud og opfører sig på: Vi har en tendens til at sammenligne dem med små mennesker, der vralter rundt i smoking.

I dag er de fleste zoologiske haver kommet langt med at skabe indhegninger, der giver et sundt og stressfrit miljø for dyrene, og Givskud Zoo i Danmark er en moderne zoologisk have, der sætter en ære i at skabe omgivelser, der er så tæt på dyrenes naturlige habitat som muligt.

Opbygning af et sundt og engagerende miljø med maskinstyring

Byggefirmaet Præstevejens Jord og Vandhuller A/S er ejet af Niels Worm og hans søn. De har brugt maskinstyring på deres gravemaskiner siden 2007 og har i mere end tre år arbejdet med Makin’ 3D. Virksomheden har arbejdet på flere projekter i Givskud Zoo og arbejder i øjeblikket på at bygge det nye 5.000 kvadratmeter store pingvinanlæg.

Projektfilen er bare en pdf-fil

Niels Worm viser pdf-projektfilen

Ved projektets start modtog Niels modellen i form af en pdf-fil oprettet af Givskud Zoos direktør Richard Østerballe. Richard lægger mange kræfter i at designe rummelige indhegninger, der er så optimale for dyrene som muligt og samtidig giver de besøgende en god oplevelse med henblik på at uddanne offentligheden om dyrene. Der er sket flere ændringer i designet.

Den nye indhegning omfatter 80 cm og 140 cm dybe bassiner og endda en stor bølgemaskine. Alt jordarbejde, inklusive rørføring, er udført med Makin’ 3D-maskinstyring.

Stier rundt om den nye pingvinindhegning.

Niels arbejder på at lave stier rundt om det nye pingvinanlæg.

Designet er forberedt med gangstier, så de besøgende kan studere pingvinerne fra en bro over bassinet. Projektet læses ind i maskinstyringsløsningen, og Niels kan blot vælge f.eks. stien i projektet og gøre den aktiv ved at trykke direkte på skærmen. Alle relevante oplysninger som navne, højder og sidehenvisninger er tilgængelige på skærmen. Derefter er det nemt at grave den vej, som modellen på skærmen viser.

Maskinstyring inde i gravemaskinen

Niels gør stien aktiv på skærmen og kan straks gå i gang med arbejdet styret af maskinstyringsløsningen.

Klargøring af filer til maskinstyring

Flemming Pedersen har mange års erfaring med at udarbejde 3D-designmodeller til maskinstyringssystemer, og han har udarbejdet designmodellen til det nye pingvinanlæg.

Jeg modtog modellen som en simpel pdf-fil og konverterede den til en png- eller en jpg-fil. Derefter placerede jeg den i mit AutoCAD-tegneprogram og tegnede simpelthen tegningen efter og forberedte designmodellen til Makin’ 3D-maskinstyringssystemet,” forklarer Flemming.

Jeg sørger for at navngive, farve og strukturere filerne på en måde, der giver mening for en maskinfører.”

For at lokalisere projektet bad Flemming simpelthen Niels om at opmåle logpunkter med gravemaskinens skovl.

Alle dataudvekslinger såsom målte punkter til lokalisering, overførsel af designmodeller og reviderede designmodeller blev foretaget gennem Makin’ Cloud løsningen, som er en integreret del af alle Makin-løsninger.

Det sparer mig tid og penge, fordi jeg ikke behøver at vente på, at en landmåler kører ud til mig med opdaterede filer,” siger Niels.

Det nye moderne anlæg er klar til, at pingvinerne kan flytte ind omkring jul.

Niels Worm foran sin gravemaskine

Niels forklarer fordelene ved Makin’ 3D-maskinstyring.

 

Forfatter og fotograf: Karina Lykke Lumholt