In de wereld van de bouw en engineering zijn nauwkeurige gegevens en precieze metingen cruciaal voor succesvolle projecten. Traditionele meetmethoden gaan vaak gepaard met uitdagingen, vooral in complexe omgevingen zoals onderwateruitgravingen. Met de komst van innovatieve technologieën, zoals Makin’ Surfaces, verandert het spel.

Lars Erik Wien, een landmeetkundig ingenieur bij Maskinstyring AS, deelt zijn ervaringen terwijl hij zijn inzichten deelt over het gebruik van Makin’ Surfaces voor een baanbrekend project met Gjermundshaug AS bij de Tangenvika-spoorbrug.

De spoorbrug van Tangenvika is een complex en opwindend infrastructuurproject. De bouw moet plaatsvinden met zo min mogelijk impact op het milieu in en rond het Mjøsameer. Extra zorg is nodig tijdens de bouw van de spoorbrug, aangezien het Mjøsameer een bron van drinkwater is met een rijke fauna.

Dubbelsporige spoorbrug Tangenvika

Implenia heeft de opdracht gekregen om de dubbelsporige spoorbrug Tangenvika te bouwen. Gjermundshaug AS heeft de grondwerkenopdracht gekregen.

Het Onthullen van het Proces

Als landmeetkundig ingenieur begint het proces van het gebruik van big data die zijn verzameld met de nieuwe functie Makin’ Surfaces met het dataverwinningsproces. Met behulp van de Makin’ Cloud-server krijgt Lars Erik toegang tot de projectlijst en selecteert hij het relevante project, waarna hij naar het “as-built” gedeelte gaat. Hier maakt een nieuw selectievakje het mogelijk om Surfaces te kiezen voor gegevensdownload. Met het gewenste systeem geselecteerd, importeert Lars Erik een puntwolk, een samengesteld model dat de diepste reikwijdte van de machine vertegenwoordigt, voor verdere analyse.

Belang van Gedetailleerde Puntwolken

Lars Erik benadrukt het belang van gedetailleerde puntwolken die zijn verkregen via Makin’ Surfaces. Hij illustreert dit door een puntwolk te tonen van een onderwateruitgraving bij het Mjøsameer. De kwaliteit en het niveau van detail die worden vastgelegd overtreffen de traditionele meetmethoden, en bieden een alomvattend beeld van het uitgravenproces. Lars Erik erkent ook de noodzaak van nabewerking en het opruimen van de puntwolk om nauwkeurigheid te garanderen.

Nauwkeurige Berekeningen en Verbeterd Vertrouwen

De puntwolk dient als basis voor het nauwkeurig berekenen van het hele uitgegraven gebied.

Nauwkeurige berekeningen en verbeterd vertrouwen

De puntenwolk dient als basis voor het nauwkeurig berekenen van het volledige uitgegraven gebied. Door gebruik te maken van de gedetailleerde gegevens, laat Lars Erik zien hoe ze rekening kunnen houden met elk detail en elke beweging van de graafbak. Daarnaast benadrukt hij het toegenomen vertrouwen in de nauwkeurigheid van de berekeningen en de verzekering van het vastleggen van alle benodigde informatie. In vergelijking met traditionele methoden is het verschil in resultaten misschien niet direct significant, maar de diepte en precisie van de gegevens maken een substantiële impact.

Uitgraving onder water

Makin’ Surfaces is bijzonder nuttig bij werkzaamheden onder water.

Kwaliteitscontrole en Documentatie

Het waarborgen van kwaliteitscontrole en nauwkeurige documentatie is essentieel voor elk project. Lars Erik onthult hoe Makin’ Surfaces dit proces vereenvoudigt. Hij legt de voordelen uit van oppervlakte logging, die zorgt voor precieze breedte-dekking en helpt bij het verifiëren van de juiste hoeveelheid uitgevoerd werk. Door verwerkte puntwolken in dwarsdoorsneden te importeren, demonstreert Lars Erik hoe ze de uitgraving en het vullen visueel kunnen analyseren en documenteren, waardoor uitgebreide controle over volumes en uitgravingsdetails mogelijk is.
Visualisatie van het graafwerk met een orthofoto.

Visualisatie van het graafwerk met een orthofoto.

Efficiëntie en Tijdsbesparing

Makin’ Surfaces verbetert niet alleen de nauwkeurigheid, maar verhoogt ook de efficiëntie. Lars Erik benadrukt dat de traditionele methode van het gebruiken van boten voor metingen en berekeningen bij onderwateruitgravingen inefficiënt is. Door gebruik te maken van Makin’ Surfaces behaalt het team van Lars Erik opmerkelijke efficiëntiewinsten en tijdsbesparingen, waardoor het proces praktischer en gestroomlijnder wordt.

Grondwerken uitgevoerd door Gjermundshaug

Grondwerken uitgevoerd door Gjermundshaug voor dit complexe infrastructuurproject.

Valideren van Resultaten en Samenwerkende Aanpak

Om nauwkeurigheid en vertrouwen in de nieuwe methode te waarborgen, controleerden Lars Erik en zijn team de gegevens van Makin’ Surfaces met traditionele metingen. Deze samenwerkingsaanpak omvatte nauwe samenwerking met een landmeter en het uitvoeren van aanvullende metingen. De resultaten toonden consistentie, waardoor de betrouwbaarheid en effectiviteit van Makin’ Surfaces bij het verstrekken van nauwkeurige en gedetailleerde gegevens werden versterkt.

Landmeetkundig Ingenieur die werkt met Oppervlakte Logging

Lars Erik Wien haalt nauwkeurige gegevens uit de puntenwolk die is gegenereerd via Makin’ Surfaces.

Bruikbare Inzichten verkrijgen uit Big Data

De ervaring van Lars Erik Wien met Makin’ Surfaces in het project Tangenvika Bru toont de transformerende kracht van innovatieve technologie in de bouwsector. Van het extraheren van nauwkeurige gegevens via puntenwolken tot het verbeteren van berekeningen, documentatie en kwaliteitscontrole, bewijst Makin’ Surfaces een gamechanger te zijn voor landmeetkundig ingenieurs. Met het vermogen om elke beweging en elk detail van uitgravingen vast te leggen, biedt deze geavanceerde methode ongekende nauwkeurigheid, efficiëntie en vertrouwen in bouwprojecten. Naarmate de technologie blijft evolueren, kunnen we verwachten dat meer baanbrekende tools zoals Makin’ Surfaces de industrie zullen revolutioneren en uiteindelijk vooruitgang zullen stimuleren door het slimme gebruik van big data.

Auteur en videofotograaf: Karina Lykke Lumholt