Flemming Pedersen, baanmeester bij het particuliere spoorwegbedrijf Lokaltog, heeft samen met een Makin’ Survey rover-oplossing voor machinebegeleiding en as-built-documentatie een Makin’ 3D graafmachinebesturingssysteem aangeschaft. Het idee om het systeem te gebruiken voor de lokaliseren van spoortrajectfouten heeft de efficiëntie verder geoptimaliseerd tijdens nachtonderhoudswerkzaamheden.

Flemming Pedersen fungeert als baanmeester bij Lokaltog A/S, een particulier spoorwegbedrijf. Met een personeelsbestand van ongeveer 520 medewerkers is Lokaltog verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van ongeveer 500 km spoorwegsporen, evenals het exploiteren van treinen en diverse gebouwen in eigendom van het bedrijf.

Lokaltog is begonnen aan een nieuw project gericht op het renoveren van het oostelijke deel van hun spoorwegnetwerk. Als onderdeel van deze inspanning heeft het bedrijf besloten om een Makin’ 3D Excavator en Makin’ Survey-systemen aan te schaffen. Deze systemen zullen worden gebruikt voor de constructie en meting van spoorweggreppels.

Atkins A/S, een wereldwijd toonaangevend adviesbureau voor ontwerp, engineering en projectmanagement, heeft de profielen van de greppels ontworpen die worden gebruikt in het Makin’ 3D-systeem voor het uitgraven van de greppels. Deze greppels worden gebouwd met nauwkeurig berekende hellingen, evenals ontwermodellen voor de spoorwegsporen, die ook hellingen en onderdoorgangen bevatten, onder andere elementen.

Tekeningen van de renovatie van de spoorwegsporen

Flemming Pedersen toont de modellen voor de renovatie van het oostelijke deel van de spoorweg.

Fostas verhuurt de graafmachines met machinebesturing

Niels Bundsgaard is in dienst als graafmachinebestuurder bij Forstas A/S. Hij bedient de unieke railgraafmachine van Hydrema die is uitgerust met het Makin’ 3D-systeem.

– Wij bij Forstas hebben de machine gehuurd van Lokaltog omdat het het machinebesturingssysteem heeft, zegt Niels.

Hij gebruikt de graafmachine om nieuwe greppels te graven en profielen van spoorwegsporen te vormen. Als leider van twee andere graafmachines maakt Niels gebruik van het Makin’ 3D-systeem om referentiepunten vast te stellen, die de graafwerkzaamheden van de andere machines begeleiden.

Niels Bundsgaard voor de Hydrema wielgraafmachine

Niels Bundsgaard voor de Hydrema wielgraafmachine, speciaal ontworpen om op spoorwegsporen te rijden, die nu is uitgerust met een Makin’ 3D graafmachinebesturingssysteem.

Meer gebruik maken van het Makin’ 3D-systeem

Naast het gebruik van het machinebesturingssysteem voor begeleiding tijdens het uitgraven van nieuwe spoorweggreppels en het schoonmaken van bestaande greppels, gebruikt Lokaltog het voor as-built-documentatiedoeleinden. Dit houdt in dat de precieze posities van verschillende elementen zoals putten, overwegdetonatoren, kabels, doorvoerbuizen en meer worden gedocumenteerd.

Twee keer per jaar voert een inspectievoertuig voor spoorwegen grondige inspecties uit van de spoorwegen. Tijdens deze inspecties worden eventuele spoorwegfouten geïdentificeerd, wat onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk maakt. Onder deze fouten vallen de Klasse 4-fouten, die betrekking hebben op veiligheidsproblemen zoals een incorrecte hoogte of breedte van het spoor. Het inspectievoertuig voor spoorwegen meet de positie en categorie van deze fouten, en de GNSS-gegevens worden nu rechtstreeks geïmporteerd in het Makin’ 3D-systeem dat wordt gebruikt in de graafmachine om deze fouten te corrigeren.

– Ik kwam op dit idee, omdat ik dacht dat het slim zou zijn om het Makin’ 3D-systeem te gebruiken voor meer dan alleen graafbegeleiding, zegt Flemming.

De punten gemarkeerd als een Klasse 4-fout kunnen rechtstreeks op de Makin’-tablet binnen in de cabine worden getoond en tonen de afstand tot de volgende fout direct aan.

– Nu hoeven we geen Google te gebruiken om de positie van de punten te vinden, dus we kunnen continu blijven werken zonder ernaar te zoeken, legt Flemming uit.

Dit heeft Lokaltog veel tijd bespaard. Onderhoudswerkzaamheden worden ’s nachts uitgevoerd, dus het kan ook moeilijk zijn om de punten in het donker te vinden.

Volgens de schatting van Flemming kan Lokaltog nu effectief nog eens 3 tot 4 fouten per nacht aanpakken door de Klasse 4-fouten rechtstreeks in het Makin’ 3D-systeem op te nemen.

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt