Øyvind Stavheim, grävmaskinoperatör på Lesja Bulldozerlag, använder Makin’ 3D på ett vägbyggnadsprojekt på ön Solund i Norges västland.

Västkusten av Norge, även känt som ”Västlandet,” kännetecknas av sin robusta och dramatiska natur. Kusten är känd för sina vackra fjordar, djupa havsvikar omgivna av höga, branta klippor. Området är också känt för sina steniga stränder, branta berg och glaciärer.

Det nya vägprojektet på Solund är en del av ett broprojekt som förbinder ön med fastlandet. Øyvind förbereder för närvarande en pilotväg i den mycket utmanande miljön på ön. En pilotväg är en tillfällig väg som byggs som en del av ett byggprojekt, vanligtvis för att ge tillträde för byggfordon och utrustning till platsen där den permanenta vägen ska byggas. Pilotvägar byggs vanligtvis i avlägsna eller svårtillgängliga områden, vilket är fallet här på Solund.

Användning av grävmaskinen för att förbereda jungfrulig terräng

Øyvind använder grävmaskinen för att rensa den steniga ytan från vegetation genom att använda skopan för att gräva upp och ta bort växtlighet, som buskar och små träd, från den steniga ytan. Efteråt kan borriggen ta över och förbereda för sprängning.

Øyvind Stavheim, maskinförare på Lesja Bulldozerlag

Øyvind Stavheim, maskinförare på Lesja Bulldozerlag, använder Makin’ 3D.

Arbetsförhållandena i detta avlägsna och steniga område av Norge är utmanande, men Øyvind är nöjd med Makin-systemet. Anslutningen kan ofta vara en utmaning på en avlägsen ö som Solund, men Øyvind tycker att Makins GPS-positionering är förvånansvärt högpresterande.

Øyvind har använt Makin Surfaces-funktionen som automatiskt loggar ytan medan han arbetar. Den nya funktionaliteten kommer att göra loggningen enklare och mycket mer exakt.

Makin Surfaces används i Norge

Lesja Bulldozerlag använder Makin’ Surfaces på pilotvägsprojektet.

Makin’ Machine Control är ett av de pålitliga verktyg som behövs för vägbyggen i Norge

Att bygga vägar i Norge kan innebära flera utmaningar på grund av landets oländiga och bergiga terräng. Øyvind och hans kollegor på Lesja Bulldozerlag behöver pålitliga och robusta verktyg som är konstruerade för tuffa förhållanden. Makin är ett av dessa verktyg som kan skapa en mer produktiv och säkrare arbetsdag för de maskinoperatörer som arbetar där ute året runt och under de tuffaste av förhållanden.

Lesja Bulldozderlag arbetar på Solund

Grävmaskiner förbereder den steniga ytan.

Författare och fotograf: Karina Lykke Lumholt