Øyvind Stavheim, graafmachinebestuurder bij Lesja Bulldozerlag, gebruikt Makin’ 3D voor een wegenbouwproject op het eiland Solund in het Noorse westland.

De westkust van Noorwegen, ook bekend als het “Westland”, wordt gekenmerkt door zijn ruige en dramatische natuur. De kust staat bekend om zijn prachtige fjorden, diepe inhammen van de zee omringd door hoge, steile kliffen. Het gebied staat ook bekend om zijn rotsachtige stranden, steile bergen en gletsjers.

Het nieuwe wegproject op Solund maakt deel uit van een brugproject dat het eiland verbindt met het vasteland. Øyvind bereidt momenteel een pilotweg voor in de zeer uitdagende omgeving op het eiland. Een pilotweg is een tijdelijke weg die wordt aangelegd als onderdeel van een bouwproject, meestal om toegang te bieden voor bouwvoertuigen en -apparatuur naar de locatie waar de permanente weg zal worden gebouwd. Pilotwegen worden doorgaans aangelegd in afgelegen of moeilijk toegankelijke gebieden, zoals hier op Solund.

Gebruik van de Graafmachine om Maagdelijk Terrein Voor te Bereiden

Øyvind gebruikt de graafmachine om het rotsachtige oppervlak vrij te maken van begroeiing door met de bak begroeiing zoals struiken en kleine bomen van het rotsachtige oppervlak op te scheppen en te verwijderen. Daarna kan de boorinstallatie het overnemen en zich voorbereiden op het boren.

Øyvind Stavheim, machinebestuurder bij Lesja Bulldozerlag

Øyvind Stavheim, machinebestuurder bij Lesja Bulldozerlag, gebruikt Makin’ 3D.

De werkomstandigheden in dit afgelegen en rotsachtige gebied van Noorwegen zijn uitdagend, maar Øyvind is tevreden met het Makin’ systeem. Connectiviteit kan vaak een uitdaging zijn op een afgelegen eiland als Solund, maar Øyvind vindt de GPS-positionering van Makin verrassend goed presteren.

Øyvind gebruikt de functie Makin’ Surfaces die automatisch het oppervlak logt terwijl hij aan het werk is. De nieuwe functionaliteit zal het loggen eenvoudiger en veel nauwkeuriger maken.

Makin Surfaces gebruikt in Noorwegen

Lesja Bulldozerlag gebruikt Makin’ Surfaces voor het pilotwegproject.

Makin’ Machine Control is een van de betrouwbare gereedschappen die nodig zijn voor de wegenbouw in Noorwegen

Het aanleggen van wegen in Noorwegen kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen vanwege het ruige en bergachtige terrein van het land. Øyvind en zijn collega’s bij Lesja Bulldozerlag hebben betrouwbare en robuuste gereedschappen nodig die zijn ontworpen voor zware omstandigheden. Makin is een van deze gereedschappen die een productievere en veiligere werkdag kunnen creëren voor de machinebestuurders die daar het hele jaar door en onder de zwaarste omstandigheden werken.

Lesja Bulldozerlag aan het werk op Solund

Graafmachines bereiden het rotsachtige oppervlak voor.

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt