Øyvind Stavheim, gravemaskinefører hos Lesja Bulldozerlag, bruger Makin’ 3D på et vejbygningsprojekt på øen Solund i det norske vestland.

Norges vestkyst, også kendt som “Vestlandet”, er kendetegnet ved sin barske og dramatiske natur. Kysten er kendt for sine smukke fjorde, som er dybe bugter i havet omgivet af høje, stejle klipper. Området er også kendt for sine klippestrande, stejle bjerge og gletsjere.

Det nye vejprojekt på Solund er en del af et broprojekt, der forbinder øen med fastlandet. Øyvind er lige nu i gang med at forberede en pilotvej i det meget udfordrende miljø på øen. En pilotvej er en midlertidig vej, der bygges som en del af et byggeprojekt, normalt for at give adgang for byggekøretøjer og udstyr til det sted, hvor den permanente vej skal bygges. Pilotveje bygges typisk i fjerntliggende eller svært tilgængelige områder, som det er tilfældet her på Solund.

Brug gravemaskinen til at forberede jomfrueligt terræn

Øyvind bruger gravemaskinen til at rense klippeoverfladen for vegetation ved at bruge skovlen til at skovle og fjerne vegetation, såsom buske og små træer, fra klippeoverfladen. Bagefter kan boreriggen tage over og gøre klar til sprængning.

Øyvind Stavheim, maskinfører hos Lesja Bulldozerlag

Øyvind Stavheim, maskinfører hos Lesja Bulldozerlag, bruger Makin’ 3D.

Arbejdsforholdene i dette afsidesliggende og stenede område af Norge er udfordrende, men Øyvind er tilfreds med Makin-systemet. GPS-forbindelse kan ofte være en udfordring på en afsidesliggende ø som Solund, men Øyvind synes, at Makins GPS-positionering er overraskende velfungerende.

Øyvind har brugt Makin’ Surfaces-funktionen, som automatisk logger overfladen, mens han arbejder. Den nye funktionalitet vil gøre logningen enklere og meget mere præcis.

Makin Surfaces brugt i Norge

Lesja Bulldozerlag bruger Makin’ Surfaces på pilotvejsprojektet.

Makin’ Machine Control er et af de pålidelige værktøjer, der er brug for til vejbygning i Norge

At bygge veje i Norge kan byde på flere udfordringer på grund af landets barske og bjergrige terræn. Øyvind og hans kolleger hos Lesja Bulldozerlag har brug for pålidelige og robuste værktøjer, der er designet til barske forhold. Makin er et af disse værktøjer, der kan skabe en mere produktiv og sikker arbejdsdag for de maskinoperatører, der arbejder derude året rundt og under de mest barske forhold.

Lesja Bulldozderlag arbejder på Solund

Gravemaskiner er i gang med at forberede den stenede overflade.

Forfatter og fotograf: Karina Lykke Lumholt