För 25-årige Frederik Søndergaard har grävmaskiner alltid varit en hobby, visserligen en helt annan hobby än att spela badminton eller fotboll, men med en bakgrund inom lantbruket har steget in i byggbranschen inte varit som att träda in i en helt ny värld. Förra året tog Frederik det sista steget och bestämde sig för att starta sitt eget byggföretag, Søndergaard Salg & Anlæg. Hans 25 tons Liebherr-grävmaskin är utrustad med Makin’ 3D-maskinstyrning.

Byggbranschen har under lång tid stött på utmaningar med att locka yngre anställda. Paradoxen är att branschen växer snabbt, men arbetsstyrkans genomsnittliga ålder är hög och många unga väljer att gå åt andra håll. Fram tills nyligen var Frederik den yngsta arbetaren på byggarbetsplatsen där han för närvarande arbetar i Stige norr om Odense. Projektet är ett stadsutvecklingsprojekt som innefattar anläggning av vägar, regnbassänger, dränering och avloppsdränering.

Frederik har arbetat heltid i två och ett halvt år inom byggbranschen och var ursprungligen utbildad som bonde.

– Jag var bara 19 när jag köpte en 2½ tons grävmaskin och arbetade på fritiden medan jag utbildade mig. Så det började som en hobby, visserligen en annan hobby än att spela badminton eller fotboll, men det har utvecklats från det och nu är det det jag ser fram emot att göra när jag kliver upp på morgonen,förklarar Frederik.

Övergången från jordbruk till byggbranschen har känts mycket naturlig för Frederik.

– Du skaffar dig många olika färdigheter som bonde. Jag arbetade med växtproduktion och använde många olika tunga fordon, som grävmaskiner, teleskoplastare, traktorer och till slut köpte vi en grävmaskin. Den stora skillnaden är att inom jordbruket använder vi dem för att riva byggnader eller gräva dränering, osv. och det är allt. Inom byggbranschen anlägger vi vägar, avlopp, regnbassänger, och det är ett annat sätt att arbeta med maskinerna som jag tycker om,säger Frederik.

Starta eget byggföretag

Frederik tvekade inte när han förra året beslutade sig för att bli egen företagare. Han hyrdes in på detta projekt, så när han beslutade sig för att starta sitt eget företag kunde han köpa maskinen och fortsätta på samma projekt.

– Jag hade rätt ålder och modet att våga, nu. Mina föräldrar är också egna företagare, och jag ser att de började för sent, så jag tänkte att jag kanske bara skulle börja. Många människor på det här projektet har varit mycket hjälpsamma, och när jag startade mitt eget företag välkomnade de mig med öppna armar och lät mig prova allt. Det hjälpte mig att fatta det slutgiltiga beslutet.

Frederik har köpt en 25-ton Liebherr 922 grävmaskin med Engcon rotor tilt och GPS-system från Makin.

– När du lägger till maskinstyrning med filhantering, höjder, osv. blir det mycket mer spännande, för nu handlar det inte bara om att gräva ett hål. Nu är du involverad i ritningarna, platserna, osv.

Liebherr 922

Frederik arbetar med att gräva för en avloppsdräneringsrör.

Arbeta med digitala verktyg

Frederik tycker att det har varit lätt att lära sig använda Makins maskinstyrningssystem. Det liknar att använda en smartphone. Frederik har arbetat med Makins system i ungefär ett år. Han började med ett 2D-system utan GPS innan han gick över till 3D-systemen med GPS.

– Jag tycker att det är superanvändarvänligt och lätt att använda. Det är ett snabbt system som inte brister. Det underlättar ditt arbete. Du behöver inte gå ut och slå i käppar i marken för att ta reda på var linjerna ska gå, vi behöver inte sprutmåla, vi har allt i systemet.

Att använda maskinstyrning sparar mycket tid när man arbetar med ett projekt som detta med mycket rör- och kabeldragning. Systemet hjälper dig att förhindra skador på rören när du placerar grus ovanpå dem och finjusterar över dem.

– Hur kan jag förhindra att jag träffar röret med skopan? Jo, systemet varnar mig med ett pip när jag är 15 cm ovanför röret, så det råder ingen tvekan,förklarar Frederik.

När Frederik får nya 3D-ritningar för maskinstyrningssystemet kan han se dem i Makin’ Cloud-lösningen på sin telefon eller i Makin’-appen på surfplattan.

– Makin’-systemet körs som en app på en surfplatta som jag kan ta med mig hem. Jag kan sitta hemma en måndag kl. 18, ta emot en fil, öppna den i programmet och titta på den, kontrollera att allt är OK. om inte, kan jag få en redigerad fil klar nästa morgon. Jag kan ta med den till lunchrummet, vi kan titta på den medan vi äter, och om vi har några frågor är supporten förstklassig.

Det är hektiska tider inom byggbranschen just nu. Frederik får ritningar med många höjdreferenser som visar platserna i projektet. Det är vanligt att ritningarna bara levereras med linjer som visar platsen för schakterna. Om dessa måste placeras djupt i marken är det ett säkerhetskrav att schakterna grävs med sluttningar för att förhindra ras, det vill säga att sidorna på schakterna kollapsar och därmed skydda arbetare som arbetar längst ner i schakten.

Med Makin’ 3D har Frederik möjlighet att använda funktionen Profilesurface för att välja den linje som han måste följa när han gräver och skapa sluttningar till den så att han får en 3D-ritning av schakten han gräver.

– Jag kommer ofta 20 minuter tidigare på morgonen, så att jag kan rita till exempel en 150 m rörgrav beroende på hur många armbågar det har. Sedan lägger jag till sluttningarna och när jag gräver kan jag välja att köra med 1:1 eller 1:2, vilket mäter de nödvändiga sluttningarna enligt lagstiftningen. Jag följer bara GPS-systemet och sedan råder det ingen tvekan om hur arbetet ska utföras!

Frederik har arbetat på olika projekt, till exempel en idrottsarena, fotbollsplaner med ritningar inklusive utomhusområden, staket, osv. Han kliver in i maskinen på morgonen, hela projektet finns i systemet och han kan bara följa ritningarna under hela dagen.

Frederik tar med sig surfplattan till lunchrummet.

Frederik tar med sig surfplattan till lunchrummet där han kan förbereda ritningarna.

Förberedelser och as-built-dokumentation

Frederik använder ofta simulatorfunktionen i Makin-systemet.

– Mitt nästa projekt är i Hillerød på Själland. Vi är nu i Odense, men jag kan gå till Simulation och öppna det nya projektet. Då kan jag ”köra runt” med grävmaskinen på surfplattan och se om allt är OK.

För dokumentation av byggnationen loggar Frederik alla punkter genom att välja en verktygspunkt, vilket är den del av skopan från vilken punkten kommer att mätas. Han placerar skopan på platsen att mäta och trycker på loggade punkter på skärmen. Punkten är därigenom georefererad. Frederik har loggat över 1600 punkter på detta projekt.

– Jag levererar dokumentationen av byggnationen som loggade punkter och foton. Till exempel, om jag har lagt en avloppsledning, loggar jag vid alla rörmynningar och bifogar ett foto av dem.

Frederik kan också använda maskinstyrningssystemet för att mäta de jordhögar som flyttas runt på arbetsplatsen när projektet fortskrider.

– Om entreprenören frågar efter ett pris kan jag snabbt mäta jordhögen med grävmaskinens skopa, skicka informationen till en lantmätare. Från de mätta punkterna beräknar lantmätaren volymen av jordhögen, och vi kan snabbt återkomma till entreprenören med ett pris, säger Frederik.

3D-maskinstyrning har blivit en självklarhet för Frederik i sitt arbete som entreprenör. Han ser det som en integrerad del av sin grävmaskin.

Det är lätt att lära sig att använda systemet, de flesta kan göra det, avslutar Frederik.

Att skapa 3D-maskinstyrning gör grävningsarbetet mycket enklare.

Att skapa 3D-maskinstyrning gör grävningsarbetet mycket enklare.

 

 

Författare och fotograf: Karina Lykke Lumholt