Voor de 25-jarige Frederik Søndergaard zijn graafmachines altijd een hobby geweest, zij het een heel andere hobby dan badminton of voetbal, maar met een achtergrond in de landbouw is de stap naar de bouwindustrie niet geweest als het betreden van een volledig nieuwe wereld. Vorig jaar zette Frederik de laatste stap en besloot zijn eigen bouwbedrijf, Søndergaard Salg & Anlæg, te starten. Zijn 25 ton Liebherr graafmachine is uitgerust met Makin’ 3D machinebesturing.

De bouwindustrie heeft al lange tijd moeite om jongere werknemers aan te trekken. De paradox is dat de industrie snel groeit, maar de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand hoog is en veel jongeren ervoor kiezen om andere richtingen in te slaan. Tot voor kort was Frederik de jongste werknemer op de bouwplaats waar hij momenteel werkt in Stige ten noorden van Odense. Het project is een stedelijk ontwikkelingsproject, waarbij de aanleg van wegen, regenwaterbekkens, riolering en afvalwaterafvoer betrokken is.

Frederik heeft tweeënhalf jaar fulltime in de bouwindustrie gewerkt en is oorspronkelijk opgeleid als boer.

– Ik was pas 19 toen ik een graafmachine van 2½ ton kocht en in mijn vrije tijd werkte terwijl ik mijn opleiding volgde. Het begon dus als een hobby, zij het een andere hobby dan badminton of voetbal, maar het is daaruit voortgekomen en nu is het waar ik naar uitkijk als ik ’s ochtends uit bed kom, legt Frederik uit.

De overgang van landbouw naar de bouwindustrie voelde voor Frederik heel natuurlijk aan.

– Je verwerft veel verschillende vaardigheden als boer. Ik werkte met plantenteelt en gebruikte veel verschillende zware voertuigen, zoals graafmachines, telescoop­laders, tractoren en uiteindelijk kochten we een graafmachine. Het grote verschil is dat we in de landbouw ze gebruiken om gebouwen te slopen of drainage uit te graven, en dat is het. In de bouwindustrie leggen we wegen aan, riolering, regenwaterbekkens, en het is een andere manier van werken met de machines waar ik van geniet, zegt Frederik.

Uw eigen bouwbedrijf starten

Frederik had geen twijfels toen hij vorig jaar de beslissing nam om zelfstandig ondernemer te worden. Hij werd ingehuurd voor dit project, dus toen hij besloot zijn eigen bedrijf te starten, kon hij de machine kopen en doorgaan met hetzelfde project.

– Ik had de juiste leeftijd en het lef om het nu te proberen. Mijn ouders zijn ook zelfstandig ondernemer, en ik zie dat zij te laat zijn begonnen, dus dacht ik dat ik het gewoon zou proberen. Veel mensen op dit project zijn erg behulpzaam geweest, en toen ik mijn eigen bedrijf begon, ontvingen ze me met open armen en lieten me alles proberen. Dat heeft me geholpen om de definitieve beslissing te nemen.

Frederik heeft een 25 ton Liebherr 922 graafmachine met Engcon roterende kantelkop en GPS-systeem van Makin gekocht.

– Als je machinebesturing toevoegt met bestandshandling, hoogtes, enz., wordt het veel interessanter, want nu gaat het niet alleen om het graven van een gat. Nu ben je betrokken bij de tekeningen, locaties, enz.

Liebherr 922

Frederik werkt aan het uitgraven van een afvalwater­afvoerleiding.

Werken met digitale gereedschappen

Frederik vindt het gemakkelijk om te leren om het Makin machinebesturingssysteem te gebruiken. Het lijkt op het gebruik van een smartphone. Frederik werkt al ongeveer een jaar met het Makin-systeem. Hij begon met een 2D-systeem zonder GPS voordat hij overstapte naar de 3D-systemen met GPS.

– Ik vind het supergebruiksvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken. Het is een snel systeem dat niet tekortschiet. Het maakt je werk gemakkelijker. Je hoeft niet naar buiten te gaan en pennen in de grond te slaan om erachter te komen waar de lijnen moeten komen, we hoeven niet te spuiten, we hebben alles in het systeem.

Het gebruik van machinebesturing bespaart veel tijd bij het werken aan een project zoals dit met veel leidingen en kabels. Het systeem helpt voorkomen dat de leidingen worden beschadigd wanneer er grind bovenop wordt geplaatst en fijn wordt afgewerkt.

– Hoe kan ik voorkomen dat ik de leiding raak met de schep? Nou, het systeem waarschuwt me met een pieptoon wanneer ik 15 cm boven de leiding ben, dus er is geen twijfel mogelijk, legt Frederik uit.

Wanneer Frederik nieuwe 3D-tekeningen voor het machinebesturingssysteem ontvangt, kan hij ze bekijken in de Makin’ Cloud-oplossing op zijn telefoon of in de Makin’ app op de tablet.

– Het Makin’-systeem draait als een app op een tablet die ik mee naar huis kan nemen. Ik kan op maandag om 18.00 uur thuis zitten, een bestand ontvangen, het openen in het programma en ernaar kijken, controleren of alles in orde is. Zo niet, dan kan ik de volgende ochtend een bewerkt bestand ontvangen dat klaar is. Ik kan het meenemen naar de lunchruimte, we kunnen ernaar kijken terwijl we eten, en als we vragen hebben, is de ondersteuning ongeëvenaard.

Het zijn drukke tijden in de bouwsector op dit moment. Frederik ontvangt tekeningen met veel hoogtereferenties die de locaties in het project laten zien. Het is gebruikelijk dat de tekeningen alleen worden geleverd met lijnen die de locatie van de sleuven laten zien. Als deze diep in de grond moeten worden geplaatst, is het een veiligheidseis dat de sleuven worden uitgegraven met hellingen om instorting te voorkomen, dat wil zeggen, instorting van de zijde van de sleuven, en zo de werknemers te beschermen die onderaan de sleuf werken.

Met Makin’ 3D heeft Frederik de mogelijkheid om de functie ‘Profieloppervlakte‘ te gebruiken om de lijn te selecteren die hij moet volgen bij het graven en hellingen te creëren naar die lijn, zodat hij een 3D-tekening krijgt van de sleuf die hij graaft.

– Ik kom vaak 20 minuten eerder in de ochtend, zodat ik bijvoorbeeld een 150 meter lange pijpsleuf kan tekenen, afhankelijk van het aantal bochten dat het heeft. Dan voeg ik de hellingprofielen toe, en wanneer ik graaf, kan ik selecteren om te rijden met 1:1 of 1:2, wat de vereiste hellinghoeken volgens de wetgeving meet. Ik volg gewoon het GPS-systeem en dan is er geen twijfel over hoe het werk moet worden uitgevoerd!

Frederik heeft aan verschillende projecten gewerkt, zoals een atletiekstadion, voetbalvelden met tekeningen inclusief buitenruimtes, hekwerken, enzovoort. ’s Ochtends stapt hij in de machine, het volledige project staat in het systeem en hij kan de hele dag gewoon de tekeningen volgen.

Frederik brengt de tablet mee naar de lunchruimte.

Frederik brengt de tablet mee naar de lunchruimte waar hij de tekeningen kan voorbereiden.

Voorbereiding en as-built documentatie.

Frederik maakt vaak gebruik van de simulatiefunctie in het Makin’-systeem.

– Mijn volgende project is in Hillerød op Seeland. We zijn nu in Odense, maar ik kan naar de simulatie gaan en het nieuwe project openen. Dan kan ik “rondrijden” met de graafmachine op de tablet en zien of alles in orde is.

Voor de as-built documentatie logt Frederik alle punten door een gereedschapspunt te selecteren, dat het deel van de schop is van waaruit het punt wordt gemeten. Hij plaatst de schop op de plaats om te meten en drukt op de geregistreerde punten op het scherm. Het punt wordt hierdoor georeferentieerd. Frederik heeft op dit project meer dan 1600 punten gelogd.

– Ik lever de as-built documentatie aan als gelogde punten en foto’s. Bijvoorbeeld, als ik een rioolbuis heb geplaatst, log ik alle buisaansluitingen en voeg ik er een foto van toe.

Frederik kan ook het machinebesturingssysteem gebruiken om de vuilhopen te meten die op de bouwplaats worden verplaatst naarmate het project vordert.

– Als de aannemer om een prijs vraagt, kan ik snel de vuilhoop met de graafmachine schop meten, de informatie naar een landmeter sturen. Vanuit de gemeten punten berekent de landmeter het volume van de vuilhoop, en kunnen we snel weer bij de aannemer terugkomen met een prijs, zegt Frederik.

3D machinebesturing is voor Frederik als ondernemer tweede natuur geworden in zijn werk. Hij ziet het als een geïntegreerd onderdeel van zijn graafmachine.

Het is gemakkelijk om te leren hoe je het systeem moet gebruiken, de meeste mensen kunnen dat doen, concludeert Frederik.

Makin’ 3D machinebesturing maakt het graafwerk veel gemakkelijker.

Makin’ 3D-machinebesturing maakt het graafwerk aanzienlijk eenvoudiger.

 

 

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt