Kent Jensen, een machinist bij het Deense bedrijf FK Agro, geeft toe dat hij geen computerexpert is, maar hij is aangenaam verrast door hoe gebruiksvriendelijk het Makin’ 3D graafmachinebesturingssysteem is. Ondanks dat hij meer dan 25 jaar ervaring heeft met werken met machines, was Kent enthousiast om iets nieuws te proberen, en FK Agro koos voor het Makin’ systeem.

Kent werd al snel bedreven in het gebruik van het systeem na slechts een week gebruik. FK Agro heeft het Makin’ systeem geïnstalleerd op twee graafmachines – een 25-tons Case 245 graafmachine en een Yanmar mini-graafmachine, die Kent gebruikt voor het parkeerplaatsproject. Dit project omvat het opknappen van een woonwijk en het creëren van een ondergronds waterreservoir voor drainage op de parkeerplaats.

Het bouwen van een parkeerplaats

Gebruik van Makin’ 3D graafmachinebesturing voor de laatste laag van de parkeerplaats.

Service en ondersteuning zijn van het grootste belang wanneer u een 3D graafmachinebesturingssysteem koopt

Ongeacht hoe gebruiksvriendelijk een graafmachinebesturingssysteem is, service en ondersteuning zijn belangrijk wanneer u een nieuw graafmachinebesturingssysteem koopt, en Kent is meer dan tevreden met de ondersteuning van de Deense Makin’ dealer Maxpartner.

– Ze nemen eigenlijk de telefoon op, wat prettig is, zegt hij.

Verontreinigde grond werd gelogd met behulp van het 3D-systeem

Het ontwerpsmodel voor dit project is vrij eenvoudig, met drie categorieën: basis, onderliggende grindlaag en drainagelagen.

– Ik volg gewoon de lijnen, zegt Kent met een glimlach. Ik ben geen computernerd, maar dit is gemakkelijk!

Dit project had een unieke uitdaging: een deel van de grond is verontreinigd en moest worden verwijderd en afgevoerd. Het Makin’ systeem werd gebruikt om punten te loggen, waardoor massabalansberekeningen en betalingsvrijgaves eenvoudig waren.

– Ik druk gewoon op een knop, dus het is echt gemakkelijk, zegt Kent.

Op het in-cabinepaneel getoonde ontwerpsmodel kon Kent gemakkelijk de gebieden met verontreinigde grond zien die gemarkeerd waren in het geel, terwijl het overige gebied gemarkeerd was in het groen.

– Toen ik een geel gebied bereikte, wist ik meteen dat dit deel moest worden uitgegraven en afgevoerd, legt Kent uit.

In-cabin tablet met Makin' 3D graafmachinebesturing

Kent werkt met het nieuwe Makin’ 3D graafmachinebesturingssysteem.

De overstap van 2D naar 3D graafmachinebesturing is verrassend gemakkelijk geweest

Kent heeft gewerkt met traditionele methoden met pinnen of spuitmarkeringen en 2D graafmachinebesturing met een roterende laser, maar nu bespaart hij tijd met het nieuwe en moderne 3D graafmachinebesturingssysteem van Makin.

– Ik ben verrast dat het zo gemakkelijk te gebruiken is! zegt Kent.

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt