In 2019 diende Morten Overgaard zijn masterproef in en mocht zichzelf MSc in Engineering in Robot Systems noemen, het hoogtepunt van vijf jaar studie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken in Odense, dat zich heeft ontwikkeld tot een van ’s werelds toonaangevende hotspots voor robot-, automatiserings- en drone-technologie.

De titel van de scriptie was “Constructie en Analyse van Spatio-Temporale Oppervlaktemodellen voor Monitoring van Grondverzetmachines“, en onderzocht de ontwikkeling van een nieuwe methode voor as-built documentatie van het werk van de graafmachine op een bouwproject. De methode omvatte het verzamelen van gegevens uit de bewegingen van de graafbak in de vorm van een dichte puntenwolk die het oppervlak van de uitgraving beschrijft.

De scriptie toonde aan dat gegevens in realtime kunnen worden bijgewerkt in machines en op servers voor het continu visualiseren, documenteren en berekenen van het uitgevoerde werk. Met de juiste keuze van gegevensformaten en methoden is dit zelfs mogelijk binnen de grenzen van een gewone mobiele dataservice.

Nu, ongeveer vier jaar later, wordt het eerste deel van het project gelanceerd en kan worden besteld als een nieuwe functie in de machinebesturingsoplossingen van Makin 3D voor graafmachines. De klanten zijn bouwbedrijven, waaronder grote bedrijven zoals Skanska en Veidekke Entreprenør.

Morten koos ervoor om voor het bedrijf Kinematic te schrijven

Bij het schrijven van een masterproef kunt u ervoor kiezen om een project samen met de universiteit of samen met een extern bedrijf te schrijven.

Morten koos ervoor om zijn scriptie samen met het bedrijf Kinematic te schrijven, het mede-eigenaar bedrijf van Makin ApS dat het voltooide product onder de naam Makin’ Surfaces lanceert.

Het voorbereidende werk richtte zich op het onderzoeken van de juiste gegevensstructuur, communicatie, het kiezen van de slimste manier om gegevens te comprimeren en in het algemeen het oplossen van de taak van live gegevensupdate zonder de dataverkeer van de klant te overbelasten,” legt Morten uit.

Hoogte-warmtekaart van het gelogde oppervlak getoond op het project.

Hoogte-warmtekaart van het gelogde oppervlak getoond op het project.

Visualisatie van het werk van de machinist

Oppervlaktelogging wordt automatisch uitgevoerd tijdens het graven. De uitgraving onder het oorspronkelijk gemeten terrein wordt continu gelogd en kan worden gevisualiseerd in relatie tot het projectmodel van de machinebesturing dat de machinist begeleidt.

Het visualiseren van de feitelijke uitgraving kan een groot voordeel zijn voor de graafmachinist wanneer hij “blind” werkt onder water, modder of in blinde sneden.

Met traditionele methoden moet de machinist zich herinneren om handmatig te loggen. Met Makin’ Surfaces wordt logging automatisch uitgevoerd.

Origineel terrein en de werkelijke projectstatus kunnen af en toe worden gemeten met een drone uitgerust met LIDAR-technologie.

Origineel terrein en de werkelijke projectstatus kunnen af en toe worden gemeten met een drone uitgerust met LIDAR-technologie.

“De machinist hoeft niet meer na te denken over het loggen. Alles wordt gemeten, en je krijgt een zeer duidelijke beschrijving van het werk onder water,”zegt Anders Lillesæther, Landmeter bij Veidekke Entreprenør.

Veidekke heeft gewerkt met Makin’ Surfaces op het KSN Hestnes tunnelproject in Noorwegen, waar het is gebruikt om de uitgraving van de bodem van het meer te loggen voor as-built documentatie en massabalansberekeningen.

Het is automatisering op de slimme manier! De machinist hoeft niet langer handmatig punten te loggen door de emmer om de 10 meter neer te zetten en vervolgens een punt te loggen in de software, bijvoorbeeld. De landmeter vermijdt ook om naar de bouwplaats te rijden voor as-built documentatie. Het loggen gebeurt automatisch, wat het hele werkproces vereenvoudigt en efficiënter maakt,”zegt Morten.

Makin’ Surfaces levert de machinist een handig overzicht van het project en mogelijke afwijkingen van het gewenste oppervlak.

De kleurgecodeerde plot in Makin’ Surfaces levert de machinist een handig overzicht van het project en mogelijke afwijkingen van het gewenste oppervlak.

De toekomst draait allemaal om data

Voor de Landmeter, Geomatica Ingenieur of Datamanager worden tijd en kosten bespaard. De verbeterde as-built documentatie is belangrijk voor de facturering van het uitgevoerde werk, en als er behoefte is om precies te bewijzen wat er is uitgegraven.

“Zonder Makin’ Surfaces moet je nadenken over wat je moet meten, omdat je het niet kunt zien. Hier krijg je een puntenwolk van alles,legt Anders Lillesæther uit.

Makin’ Surfaces levert nauwkeurige documentatie rechtstreeks vanaf de machine en veel gedetailleerdere documentatie,” legt Sindre Flaten uit, die werkt als Geomatica Ingenieur bij Skanska in Oslo. Sindre heeft het systeem getest op het Fornebu Treinstation project in Oslo.

Makin’ Surfaces is een groot voordeel bij het werken met lagen van verschillende materialen,” zegt Sindre.

Gedetailleerde as-built logging van Makin' Surfaces

Makin’ Surfaces geeft een zeer gedetailleerde en nauwkeurige documentatie van het werk van de graafmachine, direct en zo vaak als je het nodig hebt.

Zou Makin jouw toekomstige werkplek kunnen zijn?

Voor Morten is het erg bevredigend geweest om te zien dat zijn project in het echte leven werd geïmplementeerd en om deel uit te maken van het creëren van een nieuwe standaard voor de bouwsector.

Morten koos ervoor om met Kinematic te werken, omdat het een project was met veel potentieel en met als doel om een echt product te creëren. Morten vond dat Kinematic geweldig was in het helpen en feedback geven.

Ik zal alle nieuwe studenten aanraden om grondig te onderzoeken of ze hun scriptie samen met een extern bedrijf kunnen schrijven, en om vooraf duidelijk overeen te komen over de basis van de samenwerking,” zegt Morten.

Kinematic heeft jaarlijks twee tot drie masterproefstudenten, stagiairs of softwareprogrammeurs. De focus ligt op kennisdeling en nauwe samenwerking als solide basis voor een masterproefproject of een stage.

In het begin was ik een beetje terughoudend om mijn masterproef met een extern bedrijf te doen. Ik had van andere studenten gehoord dat sommige bedrijven het moeilijk vonden om tijd vrij te maken voor begeleiding en de benodigde sparren. Dit was niet het geval bij Kinematic. Ik had het gevoel dat ze echt de tijd namen om me te helpen tijdens het project,” zegt Morten.

Als je momenteel studeert om bijvoorbeeld Computerwetenschapper, Robotica Ingenieur, Datawetenschapper, Software Engineer of iets soortgelijks te worden, ben je welkom om contact op te nemen met Kinematic.

Je kunt contact opnemen met Directeur van Kinematic Lars hier: Lars@Kinematic.dk.

 

Auteur en fotograaf: Karina Lykke Lumholt